Koken voor kids!

wil jij superlekker koken? En ook nog eens heel makkelijk en snel? Dan moet je hier zijn! Op deze pagina vind je allerlei lekkere én makkelijke recepten die je heel simpel zelf kan maken. Trek je schort aan, en koken maar! Veel kookplezier! 

Er staan nu een paar recepten op onze website, maar er komen er steeds meer bij. Weet jij trouwens nog een lekker recept? Laat het achter in ons gastenboek, dan komt jouw recept er misschien wel bij te staan!

Let op: lees voor je begint eerst het héle recept door, dat voorkomt fouten!

Heerlijke vlaflip!

In 4 stappen maak je de lekkerste Vla­flip

  • Aantal personen: 4
  • Bereidingstijd: 15 minuten                                                                       benodigheden
  • 1 doosje diepvries-zomerfruit
  • 2 eetlepels poedersuiker
  • 400 milliliter vanillevla
  • 240 milliliter Griekse yoghurt (kan ook gewone yoghurt)
  • 150 gram blauwe bessen
  • een staafmixer

bereiding

  1. laat het diepvriesfruit ontdooien. Doe het fruit en de poedersuiker dan samen in een hoge kom. Maak er met de staafmixer een een saus van.
  2. houd een zeef boven de kom. Giet de saus erin en duw hem er met de achterkant van een lepel doorheen. Zo blijven de pitjes in de zeef achter en krijg je een gladde saus.
  3. pak 4 glazen en schenk in elk glas 100 milliliter vanillevla (ongeveer tot de helft). Verdeel dan de vruchtensaus eerlijk over de 4 glazen.
  4. Schep over elk glas nog 60 milliliter yoghurt en versier het met de blauwe bessen. Eet smakelijk!

Themakoken: sinterklaas chocoladepepernoten!

  • In 8 stappen maak je de lekkerste Cho­co­la­de­pe­per­no­ten
  • Aantal personen: 10
  • Bereidingstijd: 35 minuten + 42 minuten wachten

benodigheden

  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 2 theelepels koek- en spe­cu­laas krui­den
  • 1 mespunt zout
  • 200 gram keukenstroop
  • 100 gram koude boter
  • 150 gram chocolade (welke jij lekker vind)
  • bakpapier

bereiding

  1. Zeef het zelfrijzende bakmeel in een kom. Meng daarna de koek- en speculaaskruiden en het zout erdoor.
  2. Snij de boter in blokjes en doe die, samen met de stroop, bij het beslag. Kneed die dan tot een mooie deegbal en verpak deze met vershoudfolie. Laat het een half uurtje in de koelkast staan.
  3. Laat ondertussen de oven warm worden op 170 graden.
  4. Als het deeg een half uur in de koelkast heeft gestaan, verdeel je dit in vier stukken rol je het uit tot lange frikandellen van ong. 1 cm dik. dan snijd je er plakjes van en die rol je weer tot bolletjes.
  5. leg deze balletjes op een met bakpapier beklede bakplaat, druk ze licht aan en zet de bakplaat dan in de voorverwarmde oven. Bak de pepernoten ongeveer 12 minuten in de oven (op 170 graden) en laat ze dan helemaal afkoelen. Vraag bij de oven eventueel even hulp van een volwassene.
  6. Je pepernoten zijn bijna klaar, nu nog de chocolade. Snijd de reep chocolade in stukjes en leg ze in een kleine pan.
  7. doe de kleine pan nu in een grotere pan met kokend water. Het water mag niet in de kleine pan met chocolade komen, dus doe er niet te veel in. Laat de chocolade nu smelten. 
  8. leg de pepernoten op een vork, doop ze in de chocolade en leg ze op de bakplaat tot de chocolade afgekoeld is en hard is geworden. Eet smakelijk!

 

hmm... Appel-bladerdeegtaartjes!

  • In 6 stappen maak je de lekkerste Ap­pel-bla­der­deeg­taartjes
  • Aantal stuks: 10
  • Bereidingstijd: 30 minuten + 15 minuten wachten

benodigheden

  • 10 plakjes bladerdeeg
  • bakpapier
  • appelboor
  • 1 ei
  • 2 eetlepels rietsuiker
  • een kwastje
  • 2 jazz appels (of andere fris-zoete appels)

bereiding

  1. Laat de 10 plakjes bladerdeeg op het aanrecht ontdooien. Dat doe je ongeveer een kwartier voordat je met dit recept begint
  2. knip een stuk bakpapier af en leg dit op de bakplaat, het bakpapier moet hier precies in passen. laat de oven warm worden op 200 graden.
  3. Duw met de appelboor de klokhuizen uit je appels. Snij de appel in dunne plakjes.
  4. Leg steeds één plakje appel in het midden van een velletje bladerdeeg. Snijd een rondje uit de bladerdeeg, om de appelplakjes heen. Zorg dat je een rand van ongeveer 1/2 centimeter overhoudt om de appel.
  5. Leg deze rondjes nu voorzichtig op de bakplaat. Doei 1 ei in een kommetje en roer zo hard met de vork dat al het ei dezelfde kleur heeft. Smeer de bladerdeegtaartjes dun met ei in, doe dit met het kwastje.
  6. Strooi 2 lepels rietsuiker over de bladerdeegtaartjes. Zet de bakplaat in het midden van de oven en bak de bladerdeegtaartjes (op 200 graden) 15 tot 20 minuten gaar en mooi bruin. Zo simpel is het. Eet smakelijk!

heerlijke Dubbeldekker, voor de lunch op school

  • In 4 stappen maak je de lekkerste Dub­bel­dek­ker kip-kom­kom­mer
  • Aantal personen: 1
  • Bereidingstijd: 5 minuten

benodigheden

  • 2 sneetjes bruin brood (vind je moeder wel fijn)
  • 1 eetlepen hellman's mayonaise (of andere mayo)
  • een aantal mini-komkommertjes (mag je zelf kiezen; wat je lekker vind)
  • 5 augurken
  • 5 plakjes gerookte kipfilet

bereiding

  1. smeer de sneetjes bruin brood dun in met mayonaise, alsof het boter is.  Voor iedere sneetje gebruik je een halve eetlepel mayo.
  2. leg op 1 sneetjes 5 plakjes gerookte kipfilet met daarop de door de helft gesneden plakjes komkommer.
  3. snijd 2 augurken door de lengte in plakjes, en leg deze ook op de brood.
  4. Leg het andere sneetje erbovenop, nu heb je een echte dubbeldekker. Snij de dubbeldekker voorzichtig doormidden en klaar is kees! Eet smakelijk!

 

Echte zelfgemaakte friet!

  • In 7 stappen maak je de lekkerste Ver­se friet
  • Aantal personen: 4
  • Bereidingstijd: 10 minuten + 35 minuten wachten

benodigheden

  • 1 kilo kruimige aardappelen
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel zeezout
  • eventueel frietkruiden als je dat in huis hebt
  • mayonaise, curry of een andere saus die je lekker vind
  • bakpapier

bereiding

  1. zet de oven op 200 graden en laat hem warm worden.
  2. schil de aardappels en snij ze in plakken van ongeveer 1/2 centimeter. Snij ze daarna in repen van ongeveer 1 centimeter dik.
  3. Spoel de friet schoon onder een kraan met stromend koud water.
  4. leg ze op een (droge) theedoek, leg er nog een theedoek bovenop en maak de friet goed droog. Ze mogen niet meer nat zijn.
  5. Leg het bakpapier op een bakplaat en verdeel de frieten erover. Leg ze een beetje uit elkaar. Druppel de olijfolie eroverheen en strooi er wat zout over. Kijk zelf hoeveel zout je wilt, maar niet te veel!
  6. Leg de bakplaat in het midden van de oven. Bak de frieten ongeveer 35 minuten mooi bruin en krokant. Je moet de frieten na 20 minuten nog wel even omscheppen. 
  7. Doe de friet in een schaal of op je bord. Strooi er eventueel nog wat frietkruiden overheen, als je dat wilt en/of lekker vind. Nog wat mayo of curry erbij en dat is het!

Appelmuffins!

  • in 6 stappen maak je de lekkerste appelmuffins
  • aantal stuks: 12
  • bereidingstijd: 15 minuten + 20 minuten wachten

benodigheden

  • 50 gram gesmolten boter
  • 250 gram bloem
  • 60 gram bruine basterdsuiker
  • 8 gram bakpoeder
  • 1 zakje vanillesuiker
  • een snufje zout
  • 2 eieren
  • 1,5 deciliter melk
  • 1 in kleine stukjes gesneden appel
  • 1 theelepel kaneel
  • 50 gram rozijnen

bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Zeef de bloem boven een grote kom. Voeg de basterdsuiker, bakpoeder, vanillesuiker en een snufje zout toe. Maak in de midden een holletje en giet de melk, boter, eieren erin. Roer daarna alles met een houten lepel goed door elkaar.
  3. Als je dat gedaan hebt, meng je de stukjes appel, kaneel en rozijnen door het beslag.
  4. Vul nu 12 muffinvormpjes met je beslag, tot ongeveer 2/3 van het vormpje. Niet te veel, want de cakejes groeien nog in de oven!
  5. Bak de muffins (op 180 graden) 20 tot 25 minuten in de oven.
  6. Laat de muffins afkoelen, en klaar zijn de heerlijke appelmuffins. Eet smakelijk!

American pancakes, lekker en stevig ontbijt

  • in ... stappen maak je de lekkerste American pancakes
  • aantal stuks: 8 
  • bereidingstijd: ongeveer 30 minuten

benodigheden

  • 3 eieren
  • 125 gram bloem
  • 150 gram karnemelk
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 theelepel bakpoeder
  • Klontje boter

bereiding

  1. Splits de eieren.
  2. klop de dooiers samen met de karnemelk, bloem en bakpoeder tot een dik beslag.
  3. Nu moet je in een aparte kom met schone kloppers de eiwitten met de suiker stijf kloppen, totdat het een beetje gaat schuimen. 
  4. Schep dit 'schuim' door het beslag.
  5.  Verhit een beetje boter in een pan en schep met een soeplepel je beslag in de pan.
  6. Bak beide kanten goudbruin. Als er belletjes ontstaan aan de bovenzijde kun je ze omdraaien.
  7. De pancakes zijn nu klaar! Versier ze met wat stroop, frambozen, besjes of aardbeien. Wil je ze écht lekker hebben, dan gebruik je onderstaande tips. Veel versierplezier en eet smakelijk!  
 
 
tips om te versieren! 
extra benodigdheden:
  • blauwe bessen
  • spek (ontbijtspek is het best)
  • maple sirop (niet veel verkrijgbaar), als je het niet hebt, dan gebruik je stroop of honing

extra bereiding

je moet dezelfde bereiding aanhouden, alleen moeten die extra dingen erin verwerkt worden! Dat ga ik uitleggen.

Nieuwe stap:

1. bak de ontbijtspek in een pan (een in andere pan dan de pancakes).

2. scheur de gebakken ontbijtspek in kleine stukjes.

Wijzigingen in het recept zelf:

1,2,3&4 blijven hetzelfde.

1e manier:

5. verhit een beetje boter in een pan, gooi de besjes of de spek in de pan, en doe daar het beslag overheen. De rest blijft hetzelfde.

2e manier:

5. Pak een lepel, doe het beslag in de pan en giet daar een heel klein beetje vanille extract door. Met de lepel roer je voorzichtig door het beslag (alleen de bovenkant).


Gevulde bollen met perzik!

  • in 6 stappen de lekkerste gevulde bollen met perzik
  • bereidingstijd: 30 minuten
  • aantal personen: 4

benodigheden

  • 6 vellen bladerdeeg
  • 1 eetlepel amandelschaafsel
  • 2 eetlepels suiker
  • een snufje kaneel
  • 200 gram perziken uit blik
  • 250 milliliter slagroom
  • 1 zakje slagroomversteviger
  • een klein beetje poedersuiker

bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden en ontdooi de vellen bladerdeeg. 
  2. Steek met en glas of vorm uit ieder vel 2 rondjes. Bestrooi deze met amandelschaafsel.
  3. Leg de rondjes op een ingevette bakplaat of op bakpapier. Leg ze in de oven (op 200 graden) en bak ze ongeveer 15 minuten totdat ze mooi bruin zijn.
  4. Klop ondertussen de slagroom stijf met de suiker, de slagroomversteviger en de kaneel. Als je dat gedaan hebt, snijd je de perziken in kleine stukjes.
  5. Haal de bladerdeegrondjes uit de oven en snijd ze door het midden open, dus dat je een bovenkant én een onderkant hebt.
  6. Leg op de onderste helft wat stukjes perzik en een flinke schep slagroom. Leg nu de bovenkant van bladerdeeg erop. strooi er wat poedersuiker op, en dat was het alweer! Eet smakelijk!

overheerlijke lava-cakejes!

  • maak in 16 stappen de lekkerste lava-cakejes
  • aantal personen: 8 personen
  • bereidingstijd: ongeveer 40 minuten

benodigdheden (voor 8 personen)

  • 200 gram extra bittere chocolade
  • 200 gram roomboter
  • 2 à 3 eetlepels bloem
  • 3 eieren
  • 3 eierdooiers
  • 100 gram suiker
  • Cacaopoeder 
  • Boter om in te vetten
  • Vormpjes (het liefst van steen of een andere harde grondstof)

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 225 graden.
  2. Doe veel water in een pan, en breng het aan de kook.
  3. Pak een steelpan en breek de chocolade in stukjes boven de pan. 
  4. Hang de steelpan in het kookende water.
  5. Voeg er dan de boter aan toe.
  6. Laat de chocolade smelten (in 5 minuten ongeveer), en roer soms.
  7. Vet de vormpjes in met de boter, en doe er een laagje bloem overheen.
  8. De bloem die je teveel hebt, moet je er weer uit schudden.
  9. Pak nu een mixer en klop in ongeveer 2 minuten de eieren, de eierdooiers en de suiker tot een geel, romig en egaal beslag.
  10. Doe bij het eiermengsel de gesmolten chocola.
  11. Doe over het chocolade-eiermengsel 1 eetlepel bloem.
  12. Spatel dat alles goed door elkaar.
  13. Verdeel het mengsel over de vormpjes.
  14. Zet de vormpjes 10 tot 12 minuten in het midden van de oven. Daardoor blijft de binnenkant lekker zacht.
  15. Leg de vormpjes op een bord, wacht 30 seconden en haal de vormpjes eraf.
  16. Strooi er cacaopoeder omheen.
  17. Dat was het, veel eetplezier. Eet smakelijk!

hemelse Scones met jam en slagroom

  • Maak in 7 stappen de lekkerste scones
  • aantal stuks: 8
  • bereidingstijd: 20 minuten + 20 minuten wachten

benodigheden

  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 2 1/2 lepel bakpoeder
  • 1/2 theelepel zout
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 2 eetlepels suiker
  • 50 gram boter
  • 1 ei
  • 75 milliliter melk
  • een spuitbus slagroom
  • 225 gram frambozenjam

bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 225 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Zeef het bakmeel, bakpoeder en het zout in een kom. Voeg de vanillesuiker en suiker toe. Snijd de boter met 2 messen door het meel.
  3. Klop het ei met de melk los. Bewaar ½ el van het ei-melkmengsel voor bestrijken en voeg de rest toe aan het meelmengsel. Kneed tot een samenhangend deeg.
  4. Rol het deeg uit tot een lap van 1.5 cm dik. Steek met het uitsteekvormpje of met behulp van een glas 8 rondjes uit het deeg en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk met het achtergehouden ei-melkmengsel.
  5. Bak de scones in het midden van de oven in ca. 10 min. lichtbruin en gaar.
  6. Laat de scones uit de oven op een rooster 10 min. afkoelen. 
  7. Snijd de scones door het midden, dus zodat je een boven-, en onderkant hebt. Smeer (best veel) jam op de onderkant en spuit er zoveel slagroom op als je wilt. Leg de bovenkant er weer op. Doe dit bij alle scones, leg ze op een schaal en eet ze op! Eet smakelijk!

Kitkat m&m taart!

  • in 17 stappen de lekkerste Kitkat-M&M taart
  • aantal personen: 12
  • bereidingstijd: 35 minuten + 2 uur en 15 minuten wachten

Ingrediënten:

  • 100 ml volle melk.
  • 180 g chocola extra puur (72%)
  • 1 mespunt zout
  • 175 g witte basterdsuiker
  • 200 g boter
  • 3 eieren
  • 200 g zelfrijzend bakmeel
  • 400 g chocolademousse (2 bekers van 200 g bij de AH)
  • 325 g Kitkat mini's (niet de crispy of een andere variant)
  • 210 g M&M's crispy (nu wel)
  • bakpapier
  • springvorm doorsnee 18 cm
  • satéprikker
  • feestelijk lint om de taart bijeen te houden

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Leg op de bodem van de springvorm bakpapier, en vet de randen in met boter.
  3. Breng een pan met water aan de kook. 
  4. Hak de chocola grof en doe het, samen met de melk, in een schaal of een kleinere pan dan waar het water in aan het koken is.
  5. Doe de kom (of pan) in de pan met water een laat de chocola smelten. Daarna 5 minuten wachten.
  6. Klop ondertussen in een ruime kom de boter, suiker en het zout,met een mixer tot een luchtig en glad mengsel. (5min)
  7. Doe een voor een de eieren erin. Doe er pas een volgende in als de vorige helemaal is opgenomen.
  8. Spatel het chocolademengsel door het beslag.
  9. Zeef het meel boven het beslag en spatel het er voorzichtig door.
  10. Schep alles in de springvorm, en bak te taart in het midden van de oven gaar. Dit duurt ongeveer 45 minuten. Controleer na 30 minuten.
  11. Haal de taart uit de oven en laat 'm in anderhalf uur afkoelen.
  12. Verwijder de vorm en snij de taart horizontaal doormidden.
  13. bestrijk 1 helft met 1 beker chocolademousse.
  14. Leg de andere helft erbovenop en bestrijk die met de rest van de chocolademousse. Bestrijk ook de zijkant met chocolademousse.
  15. Breek de Kitkat's doormidden (zodat je twee losse Kitkat's krijgt) en zet ze rechtop rondom de taart.
  16. Strik het lint eromheen, zodat de Kitkat's er niet af vallen.
  17. Strooi de M&M's er overheen zodat je de chocolademousse niet meer ziet.
  18. Eet smakelijk!

Wentelteefjes die geen wentelteefjes zijn!

In een paar stappen een mega lekkere wentelteefjesrecept, met andere benodigdheden dan normaal!

 

Wat heb je nodig?

  • witte bolletjes
  • witte chocolade
  • 25 gram boter
  • eieren
  • suiker (en vanillesuiker, als je dat hebt/wil)
  • melk
  • kaneel
  • beetje olie voor in de pan
  • extra decoratie dingen, die je zelf leuk vind

bereiding

  1. breng een pan met water aan de kook, om zometeen de chocolade in te smelten
  2. stop in een kleinere kom of pan de chocoladeblokjes, en zet deze in de bak in het kokende water
  3. snijd de broodjes doormidden en rol ze uit met een deegroller
  4. gooi de eieren en melk door elkaar. Doe in een andere bak de suiker en de kaneel en meng deze goed door elkaar.
  5. leg nu de broodjes in het ei (zorg dat beide zeiden goed onder het eiermengsel zitten) en gooi het brood daarna in de suiker
  6. leg de bolletjes neer, en schep er een klein beetje chocolade op. Het kan zijn dat je witte choco een beetje dik is, dan moet je er een beetje boter doorheen doen. Je hoeft niet alles van de boter erin te doen.
  7. rol de broodjes op, en zorg dat de chocolade goed verspreid is in het rolletje
  8. doe een beetje olie in een pan, en laat dat warm worden
  9. als de olie warm is, kun je je broodjes erin leggen
  10. bak de bolletjes even op alle zeiden, tot die mooi goud bruin zijn. 
  11. pak een bord en leg je wentelteefbolletjesrepen erop. 
  12. eet smakelijk!

variaties en serveeradvies

Als variatie kun je in plaats van witte chocolade melkchoco (of pasta) nemen. Dan kun je er leuk wat hagelslag overheen gooien, of wat je zelf wilt ; ) Jorja en Lara hebben dit ook uitgeprobeerd en ze waren echt heel lekker.

Als variatie op de variatie hierboven kun je in de chocopasta een marshmallow doen. Die pak je dan in de pan, terwijl de wentelteefjes erin zitten heel even, en ligt ze er dan op om vervolgens met een vork de bolletjes dicht te maken. Vraag hierbij eventueel een ouder om te helpen.

 

Als serveeradvies kun je een paar rolletjes leuk op elkaar leggen en bovenop een beetje chocopasta doen. In de pasta kun je dan lekker nog een of twee blokjes chocolade duwen. Dit idee werkt het beste bij het originele recept, maar kan op zich wel bij de variatie.